Dit moet er altijd in je medicijnkastje liggen

 

Heb jij in huis een medicijnkastje? Vroeger was dit de normaalste zaak van de wereld, maar tegenwoordig zie je ze wat minder vaak. Dat betekent echter niet dat niemand meer de zaken die je normaal in een dergelijk kastje aan zou treffen in huis heeft. Het medicijnkastje is vervangen door een trommeltje of een bakje ergens in een ander kastje, en dat is natuurlijk ook prima. Zolang het maar gevuld is met een paar zaken die in geen enkel huishouden mogen ontbreken.

Een thermometer

De lichaamstemperatuur geeft vaak een aardige indicatie van hoe ziek iemand is. Niet voor niets is het een vraag die de dokter of de assistente vaak stelt als zij in moeten schatten hoe ziek een persoon is. Koorts wijst bij volwassenen vaak op flink ziek zijn, maar ook kinderen kunnen (terwijl zij veel sneller koorts hebben dan volwassenen) ondertussen flink beroerd zijn.

Het is dus meer dan aan te raden om altijd een koortsthermometer in huis te hebben. Deze heb je in allerlei uitvoeringen. Populair is de oorthermometer. Deze werkt snel en gemakkelijk, en is nauwelijks belastend voor de patiënt. Wel zo prettig.

Pijnstillers

Ook simpele pijnstillers als paracetamol zijn altijd goed om in huis te hebben. Zij helpen bij kleine pijntjes die wellicht niet ernstig, maar wel vervelend zijn. Hoofdpijn, spierpijn, menstruatiepijn: allemaal momenten waarop een ‘paracetamolletje’ uitkomst kan bieden. Let echter wel op dat het hier nog wel steeds om een geneesmiddel gaat, en niet om een snoepje. Met andere woorden: gebruik het niet al te ruim en overleg altijd met een arts als de pijn blijft bestaan.

Pleisters en verband


Een ongeluk zit in een klein hoekje, een wondje is zo opgelopen. Over het algemeen niet erg, pleister erop en klaar. Voor het iets grotere werk is een verbandje ook wel handig om in huis te hebben. Kun je het met deze twee middelen niet af? Dan is dat uiteraard een teken dat je medische hulp nodig hebt.

Een middel tegen diarree

Iedereen heeft wel eens last van diarree. De oorzaken kunnen divers zijn. Iets verkeerd gegeten, bijvoorbeeld, of een buikvirusje. Het is handig om altijd iets in huis te hebben om dit te remmen. Je hoeft dit niet direct te gebruiken als je eens last hebt van je buik, dat is tenslotte ook een manier van je lijf om de ziekteverwekkers kwijt te raken, is het wel goed om in te kunnen nemen als de diarree maar blijft voortduren. Zo voorkom je namelijk dat je uitdroogt. Ook hier geldt uiteraard weer dat medische hulp inschakelen als de klachten blijven bestaan van groot belang is.